Pao rejting Srbije

Bez autora
Oct 20 2011

Srbija je u ovogodišnjem Izveštaju o poslovanju za 2012. godinu zauzela 92. mesto na svetskoj listi, što predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnje 88. mesto,saopštila je Svetska banka. Srbija je u proteklih godinu dana napredovala u dve oblasti koje se mere u izveštaju, u upisu nepokretnosti i rešavanju pitanja nesolventnosti.Takođe, Srbija je ubrzala i proceduru za prenos prava vlasništva ponudivši opciju ubrzanog postupka i usvojen je zakon kojim se uvode profesionalni zahtevi za stečajne upravnike i reguliše naknada za njihov rad.

Pao rejting SrbijePrema izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja, Srbija je, za razliku od prošle godine, lošije rangirana na listi i sada je na 92. mestu. U Srbiji ubedljivo najteže dobiti građevinsku dozvolu, navodi se u izveštaju.

Srbija je u ovogodišnjem Izveštaju o poslovanju za 2012. godinu zauzela 92. mesto na svetskoj listi, što predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnje 88. mesto, saopštila je Svetska banka.

U saopštenju dostaljenom Tanjugu navodi se da je Srbija u proteklih godinu dana napredovala u dve oblasti koje se mere u izveštaju, u upisu nepokretnosti i rešavanju pitanja nesolventnosti.

Takođe, Srbija je ubrzala i proceduru za prenos prava vlasništva ponudivši opciju ubrzanog postupka i usvojen je zakon kojim se uvode profesionalni zahtevi za stečajne upravnike i reguliše naknada za njihov rad.

Kada je reč o pojedinačnim kategorijama, Srbija je po lakoći poslovanja zauzela 92. mesto, a isto mesto dobila je i u pokretanju poslovanja.

Srbija je 24. na svetu po lakoći dobijanja kredita, a 39. po registraciji nekretnina.

Najgore ocene Srbija je dobila za plaćanje poreza gde je Srbija 143. i dobijanju građevinskih dozvola gde je naša zemlja na čak 175. mestu.

U ostalim kategorijama – po uvođenju električne energije, zaštiti investitora i prekograničnom trgovanju – Srbija je na 79. mestu, po primeni ugovora 104. i rešenju nesolventnosti na 113. mestu.

Na ovogodišnjoj listi Svetske banke prvo mesto po uslovima poslovanja zauzeo je Singapur, a prate ga Hongkong, Novi Zeland, SAD i Danska.

Na listi privreda koje su najviše unapredile poslovanje nalaze se i Moldavija, koja je napredovala sa 99. na 81. mesto i Makedonija koja je sa 36. skočila na čak 22. mesto.

U izveštaju su ostale privrede jugoistočne Evrope rangirane: 37. Slovenija, 56. Crna Gora, 59. Bugarska, 72. Rumunija, 80. Hrvatska, 82. Albanija i Bosna i Hercegovina na 125. mestu, navela je Svetska banka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik